Tässäkö tää oli?

24.01.2023

Tässäkö tää oli?

Onnellista Jäniksen Vuotta kaikille lajitovereille kautta maan! Onnea tullaan tänäkin vuonna tarvitsemaan, sillä vaikka laji elääkin ainaisessa murroksessa, niin sen luonne ei muutu. Vaikeuksissa tullaan siis tänäkin vuonna kentällä olemaan 😀 Kauden alku lupailee kuitenkin hyvää: ensimmäiset kierrokset on pelattu, kapteenien illat pidetty, koulutukset käyty ja vuosikalenteri on jo täynnä kenttävierailuita ja tapahtumia etelästä pohjoiseen. Talvikiireiden keskellä on hyvä satsata omaan – ja läheisten hyvinvointiin, kehon huoltoon, treenaamiseen ja lepoon. Siinä ohessa opetellaan tietysti kansan kielelle käännettyjä golfin sääntöjä. Suomenkielinen sääntökirja tulee myyntiin golfmessujen kynnyksellä ja ilmainen aplikaatio on ladattavissa hetkenä minä hyvänsä. Englanninkielinen versio päivitetyistä säännöistä on jo kaikkien älypuhelimissa ja suomeksi käännetty versio siis julkaisua vaille valmis. Suosittelen sääntökirjan lataamista sovelluskaupasta, tai linkin kautta, joka löytyy jokaisen e-birdiestä, tai GameBookin sovelluksesta. Se kulkee aina mukana, myös kierroksella ja nykyään sieltä löytää helposti ratkaisut ongelmatilanteisiin. Yhden noston päivitetyistä säännöistä ajattelin tähänkin laittaa ja olkoon se Lipun linjassa taaksepäin vapautuminen. Meissä tuskin on yhtään pelaajaa, joka ei muutaman kerran kesää kohti tätä toimenpidettä joudu tekemään, joten otetaan se tähän esimerkiksi tuoreesta sääntöpäivityksestä.

Lipun linjassa taaksepäin vapauduttaessa dropataan pallo referenssipisteen ja lipun linjalle taaksepäin, kuinka kauas hyvänsä. Vapautumisalueen keskikohdan määrittää se kohta kentän alueesta, jota pallo ensimmäisen kerran koskettaa maahan osuessaan. Vapautumisalue on tästä kohdasta mailan mitta, mihin suuntaan tahansa seuraavin rajoituksin: pallon pysähtymispaikka ei saa olla lähempänä lippua, kuin referenssipiste, ja – täytyy olla samalla kentän alueella, kuin kohta, missä pallo osui ensimmäisen kerran maahan. Kertauksena vielä kentän alueet, joita on viisi: Pelattavan väylän tiiausalue, pelattavan väylän griini, kaikki bunkkerit, kaikki estealueet ja yleinen pelialue, joka käsittää kaikki muut kentän alueet, paitsi neljä ensin mainittua. Näin ollen, jos pallo vierii alueelta toiselle, tulee droppi uusia ja jos pallo ei vieläkään pysy samalla kentän alueella, mihin se maahan pudotettaessa osui, asetetaan pallo sille kohtaa, mihin se ensimmäisenä osui. – ja jos pallo ei pysy tällä paikalla, etsitään lähin paikka missä pallo pysyy paikallaan.

Tämän säännön kun omaksuu, pääsee jo alkuun, mutta suosittelen silti kertaamaan muitakin sääntöjä ennen kauden starttia. Vaikka osa meistä pelaa golfia vain päivittäisen liikuntatarpeen tyydyttämiseksi, tai ihan vaan kesäisestä tunnelmasta ja maisemista nauttiakseen, niin peli etenee jouhevammin, kun toimimme kaikki suunnilleen samoja golfin sääntöjä noudattaen.

Itsellä edessä on merkittävä vuosi lajin parissa: anomukseni senioreihin on hyväksytty ja tiedossa on siis siirtyminen raskaaseen sarjaan. En ole osannut tähän erityisemmin valmistautua, mutta luotan siihen, että oppi karttuu kokemuksen myötä ja muutaman vuoden päästä pystyn jo taistelemaan tasavertaisesti kenttää vastaan seuramme muiden seniorien kanssa. Lajin uusia harrastajia ei pidä silti unohtaa, vaikka jännittävä sarjan vaihto onkin tiedossa. Tilastojen valossa viime vuonna lajin lopettaneista harrastajista suurin osa oli alle vuoden pelanneita ja toinen tätä asiaa tukeva fakta on se, että jollain tavalla seuratoiminnassa (talkoot, toimikunnat, kilpailut jne.) mukana olleet pelaajat, ovat nimenomaan maan tyytyväisin harrastajaryhmä. Eli mikäli tunnet jonkun, joka miettii lajin aloittamista, tai on viime vuonna ottanut ensiaskeleet golfin parissa, niin paras tapa innostaa jatkamaan lajia, on ottaa hänet mukaan seuran toimintaan. Liikunnan terveysvaikutukset ovat kaikkien tiedossa ja mikä olisikaan mukavampaa, kuin käyttää ne golfilta saadut viisi lisävuotta elämässä puskaan lyötyjä palloja etsien ja huonoja lyöntejä manaten?

Mikä muu jännittää? No tietysti se mitä hangen alta keväällä paljastuu! Talven kelit ovat olleet taas niin vaihtelevat, että väkisinkin meinaa mennä jännityksen puolelle. Tuli sieltä sitten mitä hyvänsä, niin kenttää päästään todennäköisesti hinkkaamaan pelikuntoon normaalissa aikataulussa. Kentän merkintöjä selkeytetään toimikuntien toimesta heti, kun maa sulaa ja paalut uppoavat turpeeseen. Väyläopasteisiin on tarkoitus saada uudet pinnat ja kenttätalkoot pannaan pyörimään heti, kun säät sallivat. Seuran nettisivujen uudistus ei onneksi ole kelistä kiinni, vaan siihen päästään käsiksi jo kevättalven aikana. Yksi ajatus mikä siihen liittyen tuli mieleen, on tämä blogi – pitäisikö kapteenin turinat siirtää videoformaattiin? Tein parit pätkät seuran someen tässä vuodenvaihteen molemmin puolin ja mietin, että vaikka kameran edessä pöhelöinti niin pahalta tuntuukin, niin aika helpollahan siinä pääsee ja aikaakin säästyy. Mitäs ajatuksia sellainen vaihtoehto teissä herättää? Alusta luonnollisesti tulisi olemaan joku youtuben kaltainen, jotta elävää kuvaa pääsisi tarkastelemaan myös someen kuulumattomat henkilöt.

Kommentteja odotellessa: Voikaa hyvin, viihtykää laduilla ja rinteissä, käykää seuramatkoilla, kisailkaa simulaattoireissa ja nauttikaa talvesta!

Peliterkuin: Joonas