Kenttäranking uusinta

23.02.2022

Kenttäranking äänestyksen tulokset ovat luettavissa tuoreimmassa golflehden julkaisussa. Kapteeni tarkastelee tässä äänestyksen antia kirkkain, Itä-suomalaisin silmin. Itä-Suomi esiintyy tämän jutun riveillä jatkossa sanalla me, koska olemme Itä-suomalaisia paitsi maantieteellisesti, myös suomen golf kartalla, joka jakautuu alueellisesti kuuteen osaan: Uusimaa, Varsinais-Suomi, Keski-Suomi, Pohjanmaa, Itä-Suomi ja Pohjoinen. Itä-Suomi on luonnollisesti näistä alueista suvereenisti paras, äänestettiin asiasta, tai ei 🙂 Tällä kerralla Suomen paras kenttä äänestyksen top kymppiin pääsi meiltä kuitenkin vain kolme kenttää, mikä on muita alueita ajatellen varsin reilua. Kaikestaan äänestyksen tulokset ovat korkeintaan vain suuntaa antavia, koska äänestysprosentti jäi tälläkin kerralla varsin vaatimattomalle tasolle. Pois lukien tietysti Eerikkalaa koskevat tulokset, jotka ovat faktoja. Eerikkalan kentän vahvuus muihin yseihin verrattuna on monen täysmittaisenkin kentän päihittävä klubirakennus, joka toimii kentän sydämenä: sieltä lähdetään kierrokselle ja kierroksen jälkeen sinne palataan. Joskus sinne mennään, vaikka ei pelatakaan, koska täytyyhän sitä ihmisen syödä, tai juoda. Eerikkala ei kuitenkaan ole tämän kirjoituksen aihe, vaan alueemme yleinen menestys rankingissa. Itä putosi keskiarvoltaan tässä äänestyksessä yhteensä 72 sijaa edelliseen äänestykseen verrattuna, mikä on huutava vääryys! Lähdetään purkamaan vyyhtiä ylhäältä alas: Savon helmi, Tahkon Old Course oli meidän kentistä tällä kierroksella korkeimmalle noteerattu kokonaisuus. Joka kesän ehdoton kohde haastavine väylineen, mahtavine maisemineen rankattiin sijalle neljä. Saimaan ylpeys, Viipurin Golf tuli hienosti kuudenneksi, joskin erot kärkikymmenikössä olivat marginaaliset. Aina huippukuntoinen KartanoGolf nousi ansaitusti kympin sakkiin, sijoittuen sijalle kahdeksan. Ja taas Tahkolle, Lake & Forest löytyy sijalta 18, älyttömän hyvä meininki. Sitten eri-iloinen yllätys, alati fantsu Pielis-Golf sijoittui yhdeksän reikäisenä kenttänä koko maan tilastossa sijalle 22, mikä kertoo pelaajien asennemuutoksesta yhdeksän reikäisten kenttien arvostuksen suhteen – hyvä, näin sen pitääkin mennä! Yksi henkilökohtaisista suosikkikentistäni, Kymen Golf oli onneksi palkittu vieraspelaajien toimesta peräti 22 sijan nousulla kokonaistilastossa ja rynni sijalle 28. Neljänkympin sakista löytyy vielä Joensuun ihastuttava Karelia, hintalaatu suhteeltaan suomen paras kenttä, Eerikkala Golf. Kröhöm. ja satumaisen lumoava Koski-Golf, joka putosi suotta pari pykälää, mutta tulee kohentamaan taas osakkeitaan keväällä valmistuvan klubitalon remontin ansiosta. Kovaa settiä kaiken kaikkiaan.

Mutta ei hyvää, ilman huonoa; Olinpahan varmahko siitä, että parin viime vuoden aikana hurjan tasonnoston tehnyttä Ahmon kenttää olisi arvosteltu siihen malliin, että Ylä-Savo: laisetkin olisivat päässeet listalle… Onhan Iisalmessa Olusetkin! Mutta onko näin, että vaikka lähes kaikki golffarit juovat olutta, niin kaikki oluen juojat eivät pelaa golfia? Uhka, mahdollisuus, vai markkinointisauma?

Entäpä Tarina? Mikä saa aikuisen ihmisen alentumaan koulukiusaajan tasolle ja pisteyttämään Tarinan kaltaisen Golf-keskuksen, mukavine henkilöstöineen, kansainväliselläkin tasolla mitattuna huippuluokan pro-shop palveluineen sijalle sata? Hävetkää äänestäjät! Vaadin uusintaäänestyksen!

Äänestyksen epätasa-arvoisin puoli on se, että kentät/seurat joiden äänimäärä ei riitä vertailukelpoiseen tuloksen saamiseen rankingissa, jäävät sekä kokonaan arvioimatta, että ilman minkäänlaista mainintaa, ikään kuin niitä ei olisi. Golf lehden kenttärankingin ohjaa voimakkaasti tulevan kauden kotimaista golfmatkailua ja nyt meillä on 32 seuraa, jotka eivät äänestyksen perusteella saa ainuttakaan vieraspelaajaa kentälleen. Äänestys siis suosii isoja ja sorsii pieniä, hyi. Onneksi pelaajat keskustelevat pelikokemuksistaan eri kentillä ja puskaradio tuo vieraita kentille, jos asiat ovat hyvällä mallilla. Silti loppujen 32.n seuran maininta äänestyksen yhteydessä olisi vähintä, mitä tällä hetkellä suomen golf skenen vaikuttavin media voisi tehdä seuraavaan äänestykseen yhteydessä.

No tää on taas niin tätä. Hyvä puoli äänestystuloksissa on se, että saamme tarkastella äänestyksessä noteerattujen kenttien, heikommaksi rankattuja osa-alueita eri kategorioissa. Siitä näemme missä pitää parantaa, jotta pelaajat olisivat meihin entistäkin tyytyväisempiä. Eerikkalassa osattiin ennakoida tulevaa ja sinne hankittiin biljoonalla eurolla kentänhoitokalustoa. Seuraavassa äänestyksessä pyrimme olemaan universumin parhaassa kunnossa oleva kaksitoista reikäinen golfelämysparatiisi!

Jännittävää golfkauden odotusta kaikille keskinkertaisen journaliikan ystäville:

Kapt.